شعبه ۵۵ بین‌الملل دادگستری تهران در پی شکایت حقوقی بازماندگان و آسیب‌ دیدگان از کودتای نقاب (نوژه) علیه دولت آمریکا و هفت خوانده دیگر، رأی به محکومیت دولت آمریکا به مبلغ  ۳۳۰ میلیون دلار صادر کرد. به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، دادگاه علنی رسیدگی به دعوای حقوقی خانواده‌های شهدای کودتای نقاب (نوژه) روز […]

شعبه ۵۵ بین‌الملل دادگستری تهران در پی شکایت حقوقی بازماندگان و آسیب‌ دیدگان از کودتای نقاب (نوژه) علیه دولت آمریکا و هفت خوانده دیگر، رأی به محکومیت دولت آمریکا به مبلغ  ۳۳۰ میلیون دلار صادر کرد.

به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، دادگاه علنی رسیدگی به دعوای حقوقی خانواده‌های شهدای کودتای نقاب (نوژه) روز دوشنبه دوم مرداد با حضور بازماندگان و آسیب‌ دیدگان این واقعه در شعبه ۵۵ مجتمع قضایی شهید بهشتی تهران و به ریاست قاضی حسین زاده برگزار شد.

این دادگاه با شکایت خانواده‌های شهدای کودتای نقاب (نوژه) تشکیل شده بود.

دادخواست خانواده شهدای کودتای نقاب با توجه به احراز صلاحیت دادگاه عمومی و حقوقی استان تهران به استناد قوانین داخلی و بین المللی در مرداد ۱۴۰۱ به دادگاه بین‌الملل تهران تقدیم و صدور حکم علیه دولت امریکا به اتهام طراحی و اجرای این کودتا مورد مطالبه قرار گرفت.

بعد از رسیدگی همه‌جانبه به این پرونده و بررسی مستندات موجود، حکم این دعوای حقوقی از سوی دادگاه صادر شد.

دادگاه پس از شنیدن دفاعیات وکیل پرونده و بازماندگان اقدام تروریستی آمریکا در کودتای نقاب(نوژه)، ضمن وارد دانستن دعوای مطروحه و صلاحیت شعبه ۵۵ روابط بین‌الملل تهران به رسیدگی به این پرونده، رأی به محکومیت دولت آمریکا به پرداخت ۳۰ میلیون دلار بابت خسارات مادی و معنوی برای خواهان‌ها (شاکیان) و ۳۰۰ میلیون دلار بابت خسارات تنبیهی صادر کرده است.

بنا بر رأی صادره، دولت آمریکا باید در مجموع ۳۳۰ میلیون دلار جریمه مالی و غرامت به خانواده شهدای کودتای نقاب (نوژه) پرداخت کند.

*** نوژه نام پایگاه هوایی در نزدیکی شهر کبودرآهنگ استان همدان بود و به عنوان مرکز فرماندهی عاملان کودتا انتخاب شده بود. شورشیان در تاریخ ۱۸ تیرماه ۱۳۵۹ با فرماندهی شخصی به نام سعید مهدیون (فرماندهِ پیشین نیروی هوایی ایران) قصد داشتند با انجام کودتا نظام نوپای جمهوری اسلامی را که درگیر برخی مسایل داخلی بود، ساقط کنند. هدف کودتا نیز به‌دست گرفتن پایگاه‌های نظامی کشور و حمله به مراکز راهبردی و منازل سران انقلاب بود.

در کتاب خاطرات مرحوم حجت الاسلام ری‌شهری و نیز کتاب «کودتای نوژه» نوشته عبدالله شهبازی از رهبر معظم انقلاب نقل‌ شده است که ایشان تعریف می‌کنند، «شبی حدود اذان صبح، دیدم در منزل ما را می‌زنند، به‌شدت هم می‌زدند، من از خواب بیدار شدم، [گفتند] یکی از خلبانانی که قرار بود در مرحله اول خانه آیت‌الله خمینی ( ره) را بمباران کند، دچار عذاب وجدان شده و آمده و می‌گوید با شما یک کار واجب دارد…

خلبان گفت: کار واجبی دارم و فقط به خودتان می‌گویم و با نگرانی ادامه داد، کودتایی قرار است انجام شود.

مقام معظم رهبری نقل می‌کنند که خلبان به او گفته کودتا قرار است «امشب» یا «فردا شب» صورت بگیرد.